Skolan i Sydkorea

Tänkte att jag skulle skriva lite om skolan här i Korea, för den är väldigt annorlunda från den svenska! (vilket är typ allt..)
 
 • Alla lektioner är lika långa, och vi har lika långa raster mellan varje lektion. Skolan börjar kl 7.30, och då har vi en lektion då man gör ingenting. Lektionerna är 50 min långa, med 10 minuters rast mellan varje. Lunchen är 1 timme lång.
 • Det är helt okej att sova på dom flesta lektioner. Ibland väcker lärarna eleverna som sover, men oftast somnar eleverna om direkt efter.
 • Eleverna är inte engagerade i lektionerna, läraren pratar och eleverna lyssnar. Att man ska komma med egna synpunkter eller räcka upp handen för att fråga nånting händer inte.
 • Skoluniform! På vår skola får man välja mellan kjol (endast för tjejer), shorts (för alla), och långbyxor (för alla), men på dom flesta skolor har tjejer bara kjol att välja på. Över kjoluniformen får man på vår skola ha jackor och tröjor i valfria färger och tryck, men på vissa skolor får man t.ex bara ha svarta jackor.
 • Man får lunch på skolan, men man måste betala för den (vilket alla gör)
 • Man får inte lämna skolans område under skoltid om man inte har en lapp där det står att man ska till t.ex doktorn.
 • Man borstar tänderna efter lunch.
 • Man får inte ha färgat hår, ha permanentat hår, eller använda smink (vet inte hur det är med smycken på vår skola). Dock använder många tjejer liptints, cirkellinser, och bb-cream
 • Inga mobiler! Dessa samlar läraren in i början av dagen och ger tillbaka i slutet av dagen.
 • Alla lektioner är i samma klassrum (förutom idrott och vissa Naturkunskapslektioner)
 • Under rasterna är det oftast helt kaos, elever springer hit och dit och kastar saker och skriker och leker lekar (ibland spelar dom fotboll inomhus). Allt detta är okej då det inte är lektionstid.
 • Lärare får straffa elever, dock är detta inte vanligt på min skola. På min kompis skola så fick alla elever sätta sig på knä på sina bänkar med händerna utsträckta i 20+ min som straff.
 
Kommer jag på fler grejer lägger jag till det!
high school - korea - koreask skola - sydkorea

Vintage

Hejhejhejhejhej ƪ( ˘⌣˘ )┐
Igår var jag i Seoul med Bum! Vi var på en marknad där dom sålde en massa hejdundrans grejer som allt var begagnat. Besökarna var en trevlig blandning av ahjummas och ahjussis (gummor och gubbar) och unga fashionistas på jakt efter unika plagg. Vi gick runt i ett par timmar och kollade medans vi njöt av det varma vädret, igår vad det uppemot 15+! Jag köpte ingenting för jag är ganska pank, men Bum köpte ett par skor.
Bum hittade en jeansskjorta han gillade i en hög av kläder. Vi vände på den och märkte att den kom från svenska marker!  Hur kom den dit mån tro?
Sedärja, lite mer svenskt fanns i en annan hög!
 
När vi kollat överallt åkte vi tunnelbana vidare till en annan marknad, denna inomhus och lite mer organiserad. När vi kom dit gick vi först till ett område där dom fått in en väldig massa små affärer på liten yta, även där var allt begagnat. Det var väldigt varmt där inne, och alla som jobbade i stånden/affärerna var supersnygga killar som alla frågade vad man letade efter in i minsta detalj och det var massa folk, så där stannade vi inte speciellt länge. Vi satt i nån timme på en random bänk och bara chillade, och efter det åt vi middag.
Denna marknad är känd för en speciell sorts rätt, och det var inte bara vi som var sugna på att äta det till middag. Medans vi stog och köade för det fick jag syn på denna snubbe! Mycket sverige idag.. 
Detta är vad vi åt! Nån sorts pannkaka gjord på bönor, den ena med böngroddar och den andra med något slags kött. Låter inte så gott, men det var himmelskt!! (ⓥꇳⓥ*)
Kommer inte ihåg namnet på maträtten eller marknaden, men vet att vi åkte till station "Jongno 3-ga". Såatteee om någon som läser denna blogg befinner sig i Korea kan man ju åka dit om man vill.
korea - laga mat

Tisdag

Hejhejhejhej såhär såg jag ut idag ( ´ ▽ ` )ノ
Hade på mig en tröja jag köpte för ett billigt pris när jag och Emily var i Hongdae~
Idag hade vi koreanska klass i Suwon, tog med mig Bum dit! Alla älskar honom, hehe :3 Är så himla tacksam att jag hittat en kompis som han här, vet inte vad jag skulle gjort om inte han fanns!
Efter klassen gick vi ett par stycken till Baskin Robbins och åt glass och pratade i ett par timmar. När jag skulle ta bussen hem träffade jag på några tjejer från skolan, så åkte tsm med dom. Vi pratade på vägen; dom på engelska och jag på koreanska, haha.
 
När jag kom hem åt jag, tog en springtur, duschade, och nu ligger jag här! Tror nog jag ska titta på en film(-^〇^-)